Charlotte Igel
Damaris Hansen
Henriette Clausager Marquardsen


  • Charlotte Igel
  • Damaris Hansen
  • Henriette Clausager Marquardsen

Lidt om menneske- og videnskabssyn og metode





Jeg beskæftiger mig primært med at få klienter til at forandre noget i deres liv. Det kan være nye handlinger eller bare indstillinger. Det handler næsten altid om relationerne i deres liv. Det kan være, at de bliver ved at løbe ind i de samme problemer, og nu er nået dertil, hvor de gerne vil forstå, hvad der sker, og hvorfor, for at prøve at gøre noget ved det. Nogen kommer, fordi de er i eksistentiel krise, og ikke ved, hvilke veje, de kan gå, for at komme ud på den anden side. Andre igen har brug for at få mere akut hjælp, fordi de er blevet sygemeldt eller deres partner har forladt dem. Fælles for dem alle er, at de ønsker at der skal ske noget. Jeg hjælper dem, så de kan se nye og flere muligheder i livet, og så det derfor bliver lettere at forandre det, der ikke er godt.


Jeg er ikke så god til at bringe mennesker ind på et bestemt spor, som enten de selv eller deres omgivelser ønsker af dem. Jeg får jævnligt henvendelser fra forældre, der ønsker, at deres barn eller unge skal acceptere at gå i skole eller acceptere en diagnose, det har fået.


Der er også mennesker, der ikke mener, at deres vanskeligheder har noget med andre mennesker at gøre. Jeg tror mest på, at problemer opstår i forhold til andre mennesker. Og derfor kan det være lidt sværere for mig, at hjælpe med den slags problemstillinger. Der kan det være, at det er bedre med en anden slags psykolog, der arbejder med individuelle problemer.


METODER:


Jeg er uddannet i den narrative og den systemiske tradition. Dens metoder udspringer af en slags "uærbødig" måde at se samfundet og dets værdier på. Et menneskesyn, der gerne stiller kritiske spørgsmål ved mange vedtagne normer og værdier.


Når du kommer her, vil jeg forsøge at danne mig et overblik sammen med dig, over dine vigtige relationer, f.eks. familie og venner. Vi taler lidt om det, når vi mødes første gang, men ellers tilføjer vi oplysninger om de relationer, efterhånden, som din historie bringer os dertil. Vi tegner måske et såkaldt genogram.


Når du kommer til psykolog, vil din historie ofte starte meget problemfyldt. Og det vil vi starte med at tale om. Jeg vil lytte, og ikke mindst spørge. Jeg vil hjælpe dig, med at få beskrevet, hvornår problemerne viser sig, hvordan de påvirker dig, hvornår de ikke er til stede, hvorfor, og hvordan du håndterer det. Det kaldes at eksternalisere problemet, fordi den narrative tænkning opfatter problemet som problemet, og ikke dig eller nogle andre som problemet. Igennem din fortælling vil jeg være nysgerrig efter og spørge til dine erfaringer med et liv, hvor problemerne ikke har været der eller har påvirket dig anderledes. Det er, fordi jeg leder efter det "fraværende, men implicitte" i din fortælling. Så vi vil begynde at se på den del af dit liv, der ikke var så problemfyldt eller hvor problemerne var nogle andre. Vi vil sammen lede efter, og åbne flere historier om dit liv, i håbet om, at der har været tidspunkter i dit liv, du kan se tilbage på, hvor du håndterede dine vanskeligheder anderledes.


Ofte vil meget plagede klienter mene, at der ikke var et tidspunkt i deres liv, hvor de havde det bedre, men det er som regel ikke helt rigtigt. Det er bare svært at se lyset, når man har det rigtig svært. Undervejs i historien får du fortalt om din opvækst i familien og om andre relationer, der har været vigtige, for din udvikling af værdier, og for din opfattelse af dig selv og din kunnen. Ved at få belyst alt det, vil du opnå eller huske mere om dig selv. Man kan sammenligne det, vi gør sammen, med åbningen og udforskningen af et landkort. Hvor landkortet er dit liv, og når vi ruller det ud, opstår et meget større land og overblik, og dermed bedre muligheder for at vælge, hvilken vej, du vil gå.



Cv, uddannelse, aktiviteter, relevante kurser





2023 Jeg påbegynder Danmarks første specialistuddannelse i eksistentiel fænomenologisk psykoterapi over to år.


2022 Jeg har gennemgået akkreditering af sundhedsvæsenet, og er blevet godkendt. Akkreditering er en vurdering af kvalitet og udvikling på en lang række områder. Formålet er at understøtte og udvikle den faglige, organisatoriske og klientoplevede kvalitet. ​


2020 Jeg har indgået aftale med Dansk Psykologforening og Sygesikringen, og fået bevilget ydernummer fra 1. januar 2021.


Jeg modtager supervision hos aut. psykolog Arthur Hecht. Jeg modtager min egenterapi hos psykolog og specialist i psykoterapi Stephan Lang Jørgensen.


2018 Åbnet klinik i Roskilde centrum. Klinik- og samarbejdspartner i Institut for Relationspsykologi, Roskilde afdeling.


Uddannet og underviser i ICDP (International Child Development Program).


Valgt til bestyrelsen i Dansk Psykologforening.


2014 PPR i Holbæk kommune. 2007 PPR i Roskilde kommune.


2006 Behandlingsansvarlig psykolog i Familiehuset i Jyderup.


Et års orlovsperiode fra Roskilde kommune.


2003 PPR i Roskilde kommune.



UDDANNELSE OG DANNELSE


I det følgende kommer et udsnit af mine uddannelser og dannelser i min tid som psykolog.


Kursus: "Den LGBT+-venlige psykologpraksis v/Nina Lildal-Schrøder, efterår 2022


Kursus i Compassion Fokuseret Terapi (CFT) v/Vibeke Lunding-Gregersen, aut. psykolog & specialist i klinisk psykologi & psykoterapi, efteråret 2021.


Kursus i "tavle-praksis" hos Narrative Perspektiver hos Anne Saxtorph, efterår/vinter 2019


Live-samtaler med og om narrativ terapi på Dispuk v. Allan Holmgren, vinteren/foråret 2019.


Kursus i lov om og indhold i journalskrivning i 2018.


Kursus i "lovgivning og etik i relation til psykologarbejde inden for børn og unge området" i 2011.


Kursus i "I begyndelsen var ordet - Samtalen som undersøgelse og intervention" på Vingsted 2011.


Kursus i "Narrativ tilgang til arbejdet i PPR" på Vingsted 2011.


Kursus i "diagnoser som udvalgte øjebliksbilleder" v. psykiater Søren Hertz i 2010.


Kursus i "Lovgivning og etik i relation til psykologarbejde inden for børne- og ungeområdet" i 2010.


Systemisk og narrativ konsulentuddannelse hos Inpraxis i 2010. Uddannelsen giver kompetance i at anvende de systemiske og narrative metoder og teknikker i forhold til de mangeartede konsultative opgaver.


Uddannelse hos Inpraxis i "Systemisk og narrativ psykoterapi for psykologer", 1. år i 2008. Uddannelsen er 2-årig, og giver kompetance i at udføre psykoterapi på et systemisk og narrativt grundlag.


Kursus i "Psykologiske undersøgelser af småbørn" i 2008.


Tre dages kursus i "Ny brug af TAT" i 2008. TAT er en projektiv personlighedstest for voksne. Kursus i "Det er svært at blive menneske - identitet og personlighedsudvikling - og afvigelserne" v. Karen Vibeke Mortensen og Tine Heede i 2008.


Uddannelse som vejleder i det pædagogiske læringsværktøj "LP-modellen" i 2008.


Kursus i den Rorschach testning, 1. del v. Kim Gabriel i 2007. Rorschach er en projektiv personlighedstest. Uddannelse i ICDP 1. del v. Institut for Relationspsykologi. Formål: At kunne uddanne det pædagogiske personale i PPR Roskilde.


Autoriseret psykolog udnævnt af Psykolognævnet i 2006.


Uddannelse til kandidat i psykologi på Københavns Universitet i 2003.


Byens Psykologer, Frederiksborgvej 17A, 4000 Roskilde